Asennus HtmlSaku #21, 12.4.1997
Esa Heikkinen

Edellinen: Lautaset
| Sisältö |
Seuraava: Kanavia virittämään!


K aikkia viritin- ja lautasmalleja kattavaa asennusopasta on minun mahdotonta tehdä, mutta seuraavassa lyhyt kuvaus, jonka perusteella alkava harrastaja saanee taivaalta jotakin näkyviin pienellä vaivalla ilman kompassia, astemittaa, laskinta ja kulmakaavoja. Kaikki mitä tarvitaan on itse satelliittilaitteisto. Olen havainnut seuraavassa kuvailemani asennusmenettelyn helpoksi ja nopeaksi tavaksi saada kanavat näkyviin ilman erikoislaitteita. Menetelmä edellyttää kuitenkin, että lautaseen on helppo päästä käsiksi samalla kun on mahdollista nähdä vastaanotettu tv-kuva. Joissakin tapauksissa tämä saattaa tietää television ja virittimen raahaamista pihalle puutarhapöydän nurkalle...

Aluksi täytyy hoitaa kaapeloinnit. Kaapeloinneissa on käytettävä satelliittijärjestelmään soveltuvaa koaksiaalikaapelia, yleensä nk. "foam"-koaksiaali soveltuu mainiosti. Tavallinen "antennijohtokin" toimii vaihtelevalla menestyksellä ja sitä voi koemielessä käyttää, jos esimerkiksi pysyväksi aiotun kaapeloinnin reitti on vielä epäselvä. Kaapelin kumpaankin päähän hankitaan asianmukaiset liittimet, joita kutsutaan F-liittimiksi. Liitin on varsin yksinkertainen holkki, jossa on kierteet sisäpinnalla. Koaksiaalikaapelin keskijohdin kuoritaan paljaaksi noin sentin alueelta ja sen ympärillä oleva metallisukka samoin. F-liitin kierretään tiukasti sukan ympärille, ja jos kaapeli on ohutta, voi ympärillä sukan taivuttaa kuoren päälle ennen liittimen kiinnittämistä. Joka tapauksessa F-liitin on käyttövalmis, kun keskijohdin jää noin 5 mm liittimen mutteripuolelta näkyviin eikä se tavoita missään kohtaa liittimen runko-osaa taikka suojasukkaa. Kun liittimet on pyöritetty johdon päihin, voidaan johdon päät ruuvata virittimeen ja mikropäähän kiinni.

HUOMIO: Lopullisessa asennuksessa tulee mikropään puolelle F-liittimen ja johdon päälle pyörittää muutaman sentin alue itsevulkanoituvaa eristysteippiä siten, ettei ulkona oleva liitos joudu millään lailla tekemisiin veden tai kosteuden kanssa!! Tässä pitää olla huolellinen, sillä jos liittimen sisälle pääsee vettä, syöpyy liitos nopeasti rikki, koska koaksiaalikaapelissa kulkee myös mikropään käyttöjännite!

Ennen kanava-asetuksia on virittimen käyttöohje kanavien virityksen osalta luettava huolellisesti, jotta säästytään kenties tuntienkin turhalta työltä. Kuva tulee näkyviin vasta kun joka ikinen kanavaa koskeva asetus virittimestä on kohdallaan ja lautanen suunnassaan. Siten on osattava virittimen asetukset ja käyttö, ennen kuin taivaalta aletaan etsiä mitään.

Syötä virittimeen taajuustaulukosta jokin tunnettu kanava, jolla on vahva lähete. Voit käyttää esimerkiksi THORin kanavia suunnasta 1° West, mikäli olet suuntaamassa sinne lautasta, taikka jotakin RAIUNO/RAIDUE/RAITRE-kanavista, jos olet suuntaamassa lautasta 13° Eastiin. Nämä ovat ko. suuntien vahvimpia kanavia. Suunnassa 5° East ovat kaikki kanavat voimakkaita, ja tämän suunnan moni löytääkin ensimmäisenä 1° Westiin tähtäillessään. Mikäli valitsit salatun kanavan, aseta älykortti valmiiksi paikoilleen, jotta näkisit heti signaalin löydettyäsi, mikä kanava on kyseessä. Tarkista vielä kerran, että kaikki asetukset (taajuus, polarisaatio, mikropään asetukset) ovat varmasti oikein ennen kuin alat etsiä. Joissakin kotimaisissa virittimissä on suuntausapu, jolla kaiuttimista saa kuulumaan äänitaajuuden, joka muuttuu signaalin mukaan. Tämän avulla on melko helppo löytää satellittien paikat, mutta joskus vinku voi johtaa pahasti harhateille.

Ennen kuin kiinnität mitään mihinkään tai poraat reikiä, on syytä kokeilla, onko aiottu lautasen paikka vastaanottoon sopiva. VARSINKIN, jos pihapiirissä on puita, joutuu lautasen paikan etsimään kokeilemalla. Mene paikalle, johon olet aikonut kiinnittää lautasen, ota lautanen käsiisi ja osoita sillä suurinpiirtein lounaaseen (olettaen tietenkin, että lautasesi on helposti liikuteltavan kokoinen ja painoinen). Offset-lautasta suunnatessasi osoita lautasella hieman alaviistoon ja ala sen jälkeen tehdä lieviä liikkeitä vaakasuunnassa edestakaisin ja samalla seuraa tv:ssä olevaa kohinaa. Nosta pystykulmaa hitaasti joka vaakaheilautuksella hieman ylöspäin, kunnes saat eloa tv-ruutuun. Kun jotakin löytyy, etsi nopeasti sivusuunnassa paras mahdollinen signaali. Tämän jälkeen voit varovasti muutella pystykulmaa, minkä tuloksena lähes puhdas kuva pitäisi tulla näkyviin. Kun olet löytänyt tavoittelemasi kanavan, näet itse käytännössä, onnistuuko lautasen kiinnitys suunnittelemaasi paikkaan.

Varsinaisessa kiinnitysvaiheessa voit toimia samalla periaatteella, eli etsi ensin vaakasuunta kohdalleen ja säädä lopuksi pystykulma. Kiristä pultteja hieman mutta ei vielä loppuun asti, ja kokeile säätää virittimestä kanavan taajuutta nähdäksesi, saatko kuvaa vieläkin paremmaksi. Varsinkin vanhojen ja halvempien mikropäiden paikallisoskillaattorit voivat heittää usealla MHz:lla, samoin itse virittimien taajuusnäytöt, joten kanavan paras vastaanottotaajuus ei ole välttämättä sama kuin taajuustaulukossa. Joissakin virittimessä voi säätää "offset"-arvon, jolla näyttämävirhe saadaan kalibroitua ja taajuusnäyttö tarkaksi. Kun olet säätänyt taajuuden kohdalleen, voit vielä kokeilla hienosäätää lautasen suuntausta, josko saisit kuvaa vieläkin paremmaksi. Viimeisimmän silauksen lautasen suuntaukseen saat, kun etsit jonkin heikomman kanavan ja suuntaat sen avulla kuvan mahdollisimman hyväksi. 1° West -suunnassa hienosäätöön sopii esimerkiksi 3+ (11.977 GHz) ja 13° East -suunnassa Vivat.

Lopuksi kiinnitä pultit siten, että lautanen pysyy tuulessakin hyvin suunnassaan, kuitenkaan katkaisematta pultteja. Kun teet lopullista kiristystä, tarkkaile kuvan laatua tai testisignaalia, ettei lautanen pääse liikkumaan tässä vaiheessa. Jos lautanen on kiinni mastoputkessa esimerkiksi perinteisesti kahdella mutterilla kiristettävällä pannalla, pyri kiristämään kumpaakin mutteria vuoron perään siten, ettei lautanen pääse kääntymään sivusuunnassa epätasaisen kiristyksen tuloksena.


HtmlSaku numero 21, © Copyright 1993-1997 Suomen Amiga-käyttäjät ry.